Open Poort Boskoop – Christelijke Gereformeerde Kerk Boskoop


Een hart vol Advent

Jesaja 40:3 Een stem van iemand die roept in de woestijn: Bereid de weg van de HEERE, maak recht in de wildernis een gebaande weg voor onze God.

Vandaag de eerste zondag van advent en we lezen een tekst uit Jesaja. Jesaja, soms zou je zeggen: wat moet ik ermee? Het is allemaal uit de tijd van het Oude Testament en het gaat allemaal om de verlossing van Israël. Maar als we nog eens goed lezen dan hebben we het over een Evangelie, want er zit een diepe boodschap in verwerkt voor ons. God wil ons door Jesaja laten zien op Zijn Zoon, Jezus Christus. Dat is het doel van Jesaja, wij die het niet waard zijn, maar toch genade krijgen.

Deze boodschap was allereerst natuurlijk aan het volk gericht. Hier wordt gesproken over het klaar maken voor God! Een stem roepende in de woestijn, die kennen we allemaal wel. Johannes de Doper die vanuit de woestijn Christus predikte. Hij was de voorloper en bereidde de weg van de Heere. Want na Johannes de Doper kwam Jezus zelf, de Zoon van God! En dat was de ultieme verlossing voor het volk Israël, want zoals we hier lezen moet de weg recht gemaakt worden in de wildernis. Er moet een gebaande weg worden gemaakt voor God, ja voor ónze God!

En zo kunnen we de lijn doortrekken naar onszelf. Want ook wij staan weer aan het begin van advent. De tijd van verwachting, de tijd naar het kerstfeest waarbij we vieren dat Jezus op aarde is gekomen. En als wij dan advent vieren, dan moet bij ons ook de weg gebaand worden. Wij zitten vaak zo vol met onze eigen dingen, met alles wat ons bezighoudt hier op aarde. Het hoeft op zich niet eens verkeerd te zijn, maar is er ondanks dat wel ruimte voor de Koning? En moeten we dan niet bij onszelf naar binnen kijken en grote schoonmaak houden? Want we moeten de weg vrijmaken voor Hem, voor Jezus Christus!

Zo mogen wij in advent toeleven naar het kerstfeest. Vandaag stellen we ons de vraag: is er ruimte in ons hart voor Jezus? Is er werkelijk genoeg ruimte voor Hem om in ons leven het belangrijkste te zijn? Belangrijker dan je man, vrouw, kind, vriend, werk, hobby, etc? Als Jezus ons zou vragen: wat is het belangrijkste in je leven? Wat zou dan je antwoord zijn? Kunnen we dan zeggen: Heere, dat ziet en weet U toch! Dat bent U!

Laten we zo advent ingaan en niet alleen naar het kerstfeest, maar ook naar de wederkomst van Christus! Uitzien met een verlangend hart naar Hem, zoals een geliefde uitziet naar de komst van zijn of haar geliefde. En dan mogen we ruimte maken voor Jezus Christus in ons hart! Want Hij heeft de straf voor ons gedragen, Hij heeft de dood overwonnen, Hij is afgedaald naar de zondige aarde om te sterven voor de mensen. Hij heeft recht op die ruimte in ons hart. Hij zal in ons hart werken en Zijn verhaal in ons schrijven. Ons leven wordt voor Hem, uit dankbaarheid!

Advent, heb jij ruimte voor Hem?

Categorie Nieuws geplaatst op 19 december, 2019.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.